Revision [179]
This is an old revision of Brigantes made by Heikki on 2016-01-24 23:46:10.
BRIGANTES
Vanhojen tarujen mukaan:
Sankarien aikana sotaisa jumalatar Brigantia tarvitsi sotajoukkoa taistelussaan sisariaan vastaan. Meren vedestä ja savesta hän muovasi itselleen sotureita ja näin syntyi Brigantian heimo.
Jumalten maailmassa Brigantia jatkaa sotaansa ja kaikki vanhaan tapaan uskovat Brigantialaiset tietävät että kuoleman jälkeen he tulevat kulkemaan tuonpuoleiseen Brigantian lähettämillä vaunuilla liittyäkseen hänen rinnalleen kilpimuuriin.
Kristinuskon yleistymisen myötä on noussut esille myös toinen versio syntymätarusta:
Pyhä Brighid oli Irlantilaislähtöinen pyhimys. Paha Druidi sieppasi Birghidin ja kohteli tätä kaltoin. Druidi lähti kuljettamaan Brighidiä Britaniaan orjaksi. Merimatkalla neitsyt Maria ilmestyi Brighidille ja kertoi että pelastuakseen hänen oli rukoiltava yhtä oikeaa jumalaa, Brighid teki näin ja katso suuri aalto nousu merestä ja pyyhkäisi pahan druidin laidan ylitse mereen.
Britannian rannoilta Brighinid pelasti heimopäällikkö jolla oli 19 tytärtä, Neitsyt Marian pyhittämä Brighnid suuteli päällikön vaimoa ja niin tämä meni ja synnytti 19 poikaa. Päällikön 19 tyttärestä tuli Brighantian palvelusneitoja ja näin sai alkunsa heimo joka tunnetaan Brigantiana.
Roomalaisten saapuessa (50jkr->) valtakuntaa hallitsi kuningatar Carimandua joka päätti että Imperiumin vastustaminen olisi turhaa ja haki liittoa näiden kanssa. Osoitti tämän konkreettisesti luovuttamalla luotaan turvaa hakeneen kapinajohtaja Caracatuksen kahleissa Roomalaisille.
Nykyinen hallitsija on kuningatar Elliw-ap-Mellwer, joka on hallinnut vuodesta 480.
Kuningatar on syntynyt 450 ja hänen sukulinjansa yltää aina Goewyniin saakka, joka oli yksi alkuperäisistä yhdeksästätoista palvelusneidosta.
Kuningatar on harras kristitty.
Kuningatar on naimisissa (puhtaasti Diplomaattinen järkiavioliitto) Cornovialaisen prinssin kanssa , Aneurin Kuningas Lendin poika, komentaa Brigantialaisia sotajoukkoja Caer Yscissä.
Pariskunnalla on kolme lasta:
Poika Gloedd hallitsee Caer Rigiä. Gloedd on pakana
Tytär Enya, joka on äitiänkin hartaampi ja vannoi Pyhän Brighidin tyttärien valat heti kun se vain oli mahdollista.
sekä nuorin Tytär Bronwyn joka syntyi kuuromykkänä.
Briagntia on Kelttivaltakunnaksi kulttuuriltaan yllättävän suvaitseva ja hyväksyvä. Rikas, dominoiva ja kunnianhimoinen toki, mutta harvoin absoluuttista kontrollia hakeva. Vanha uskonto ja kristinusko vaikuttavat valtakunnassa rinta rinnan, ja vaikka kuningatar on kristitty ja kristinusko valtaa hiljalleen alaa, ei vanhan uskonnon harjoittamista ole kielletty eikä heidän pyhiä paikkojaan ehdoin tahdoin tuhottu.
Brigantian rajat on merkitty kiveen tai puuhun kaiverretuin ihmiskasvoin, vanhaan aikaan druidit tekivät kaiverrukset ja on sanottu että he pystyivät näkemään näiden androgyynien kasvojen silmien kautta ja tarkkailemaan kuka oli valtakuntaan tulossa. Nykyään kaiverruksia tehdään yhä, mutta vanhanmallisten kasvojen joukkoon on ilmestynyt myös kasvoja jotka esittävät Pyhää Brighidiä, hänen palvelusneitojaan tai muita kristittyjä pyhimyksiä.
Pukeutumisessa, raskaat villaviitat ovat tyypillisiä, ylhäistöllä saattaa suosia, punaista tai purppuraa, tapa joka alkoi jo kuningatar Carimanduan aikoihin ja sillä ositettiin aikoinaan kunnioitusta vahvalle liittolaiselle. Roomalaistyyliset vaatekappaleet yhdistyvät traditionaalisempiin kelttiläisiin, esimerkiksi, sandaalit tai Roomalaistyyliset sotilassaappaat ovat paikoin suosittuja, Jotkut Brigantialais ylimykset käyttävät viittaa toogan lailla ja paikoin johtajilla on seppeleitä valta asemaansa osittamaan, lisäksi monin paikoin miehet ajelevat leukansa tai pitävät partansa ja viiksensä lyhyiksi trimmattuina.
Liittolaiset ja viholliset:
Brigantialla on kohtalaiset liittolaisuus suhteet Cornoviaan ja Dumnoniaan, Eläessään Uther yritti useasti saada Brigantiaa mukaan liittoumaansa, mutta Vortrigenin jäljiltä Brigantia oli saanut tarpeekseen ylikuninkaista ja suhtautuu sotilaalliseen liittoutumiseen viileän neutraalisti, vaikka kauppasuhteet hyvät ovatkin. Pohjoisessa olevat Caledonialaiset ja ajoittain Votadinaialaiset ovat ainoita Brigantian varsinaisia vihollisia. Caledonialaiset tuntuvat vihaavan kaikkia jotka olivat yhteistyössä Rooman kanssa, lisäksi he kokevat Brigantina kasvavan kristillisyyden uhaksi.
Kartalla näkyvä Carvetii on oikeastaan oma valtakuntansa, mutta käytännössä niin riippuvaisessa liittolaisuus suhteessa Brigantiaan, että olen merkinnyt sen Brigantian yhteyteen.
Carvetii on lähes kokonaisuudessaan kääntynyt kristinuskoon.
Vuonna 480 suurien Piktiheimojen ryöstöretkien aikaan kuningatar Elliw vastasi liittolaistensa avunpyyntöön ja lähetti sotajoukon tueksi. Nuori 13 vuotias Bearthlaid ,tuolloin ei vielä äkkinäisenä tunnettu, oli nuoren Brigantialis ylimyksen Goronwyn komentamassa apujoukon riveissä ja Lähellä suurta muuria, osallistui ensimmäiseen taisteluunsa. Hän näki Lyhdynkantajan jonka johtama panssaroitu ratsuväki ilmaantui yllättäen paikalle ja iski Pikti-sotajoukon sivustaan ja kenties täten ratkaisi koko taistelun. Bearthlaid sai taistelussa osuman Gafelucista (eräänlainen kevyt heittokeihäs) ja kantaa tästä yhä arpea vasemmassa kädessään.
Huomattavat asutuskeskukset:
1. Caer Ysc
Pohjoisessa lähellä suurta muuria on Kuningatar Elliwin hallinnollinen keskus, suuren linnamäen yhteyteen muodostunut yhteisö. Paikka on vaikuttava, lähes viisi mailia monikertaisia vallihautoja ja maavallituksia sulkee sisäänsä muutamia matalia kukkuloita. vallituksien päällä kulkee tukeva paaluvarustus jota on vahvistettu kalkkikivi lohkareilla.
Caer Yscissä on joitakin kappeleita, risti ei ole silmiinpistävästi esillä yhteisössä, mutta kuningatar Elliwin vakaamuksen laadusta ei ole epäilystä. Pyhän Brihidin tytärten talo sijaitsee kuningattaren suurhallin välittömässä läheisyydessä.
Caer Yscin ympärillä leviävät viljavat pellot ja metsät lukuisine riistapolkuineen.
Vuoden 490 syksyllä kuningatar Elliwin järjesti suuren metsästyksen. Scarcraithin seurueen mukana saapunut hiljainen Washmihangel lähti metsään yksin varhain ensimmäisen päivän aamuna, kolmannen päivän ollessa jo pitkällä hän palasi uupuneena raahaten yksin purilailla ison Saksanhirven ruhoa. Washmihangel voitti paljon mainetta ja kunniaa.
2. Eboracum
Runsaat sata kilometriä Caer Yscistä etelään sijaitsee Eboracum, Rooman vallan aikainen kaupunki, yksi harvoja joka on säilyttänyt arvokkuutensa. Roomalaisten rakentamat asemakaava, kadut ja talot ovat pääosin säilyneet ehjinä. kaupunkia asuttaa Brigantialisten lisäksi väkeä joka on lähtöisin muista keski-Britannian heimoista.
3. Rigodunum tai Caer Rig
Noin sata kilometriä Eboracumista lounaaseen sijaitsee Rigodunumin tai Caer Rigin nimellä tunnettu linnamäki, se on paljon Caer Ysciä pienempi ja on ollut useita kertoja hylättynä ja sitten taas uudelleen asutettuna, riippuen senhetkisen päällikön päähänpistosta.
Tällä hetkellä Caer Rig on jälleen asutettuna, sen nykyinen päällikkö on Gloedd, kuningatar Elliwin vanhin poika ja todennäköisesti koko Brigantian seuraava hallitsija. Gloedd on pakana.
4. Caer Wynd
Päällikkö Derec-ap-Cai kuningatar Elliwin nuorempi serkku. Hän hallitsee Caer Wyndiä ja sieltä käsin hallinnoi myös Elmetinä tunnettua aluetta.
Tänne Merlin toi pienen Arthurin turvaan kuningas Markin vihalta, ja jätti hänet silloin päälliköineen Cain huomaan. Arthur varttui yhdessä hieman vanhemman Dereckin kanssa. Kasvatti veljillä on läheiset välit nykyäänkin.
Derec on Brigantialaiseen tapaan pragmaattinen ja varovainen, ei tee hätiköityjä päätöksiä ja kuuntelee neuvoja. Elemetin alueella ihan pidettykin päällikkö.
Derec on aviossa Bearthlaidin sisaren, Lyneten kanssa heillä on kaksoistyttäret Adain ja Anwen.
Bearthlaid vietti Caer Wyndissä veljineen toisinaan aikaa lapsuutensa kesinä ja tuli silloin tutuksi Dereckin ja Arthurin kanssa.
5. Caer Luel
Lähellä suurta muuria sijaitseva Caer Luel on ainoa suurempi asutuskeskus Carvetiin valtakunnan alueella ja samalla sen hallinnollinen keskus. Rooman vallan aikana paikka tunnettiin nimellä Luguvalion, se oli tärkeä keskus ja linnake, joka kuitenkin hylättiin jo ennen suurinta Rooman exodusta saarelta. Caer Luel on yhä kohtuullisen kokoinen yhteisö, joka sijaitsee murenevan Roomalaiskaupungin keskellä, kivinen ulkomuuri on surullisessa kunnossa ja vanhoista rakennuksista on ryöstelty runsaasti kiveä uusiin rakennushankkeisiin.
Enraig (Carvetiin suurpäällikkö) ja vaimonsa Muire asuttavat valtavaa roundhouse tyyppistä kelttiasumusta. Vaikka Enraig kuulemma nykyään viettää suuren osan ajastaan kukkuloilla sotajoukkonsa kanssa.
6. Ratae (Caer Leonis ja Coritanorum)
Eteleään Elmetinä tunnetusta alueesta sijaitsee Rataena tunnettu keskus, se koostuu Roomalaisten rakentamasta Coritanorumin kaupungista sekä sen välittömässä läheisyydessä sijaitsevasta Caer Leonisin linnamäestä. alueella asui aikoinaan Corieltauvi niminen kelttiheimo, jonka Roomalaistuneet jälkeläiset yhä asuttavat seutuja. Paikallisella ylhäistöllä on sukusiteitä Scarcraithiin ja klaanit ovat hyvässä liittolaisuus ja kauppasuhteissa.
Muita paikkoja:
Suuri muuri
Vuonna 122 Keisari Hadrianus rakennutti suuren muurin saaren poikki. Suojatakseen valtakuntaa Pohjoisen villeiltä heimoilta. Vaikka muuri on nykyään vain raunio ja vain varjo loistonsa päivistä, se on silti vaikuttava rakennelma. Muurissa on aukkoja ja osa sen linnakkeista on hylättyinä raunioina, eikä se näinollen pysty enää täysipainotteisesti täyttämään puolustuksellista tehtäväänsä. Vuonna 486 Bardi Eirial vaelsi seudulla kun hänen opettajansa Donal ap Tywin opetti hänelle saaren valtakuntia ja historiaa. Yksi hänen näyttämänsä asia oli suuri, taidokkain kaiverruksin koristeltu kivi, joka kohosi lähellä paikkaa jossa muuri oli sortunut maahan. Kivellä kokoontui väkeä muurin molemmin puolin käymään kauppaa. He näkivät pohjoisen hassusti puhuvaa tatuoinnein koristeltua väkeä. Vaikka pohjoisten heimojen veritöistä ja julmuuksista kerrotaan paljon tarinoita, ei silti pystytä kiistämään tämän kansan käsityön taidokkuutta ja laatua, Eirialille saattoi jäädä kohtaamisesta, kouru tai jokin muu esine.
a. Pohjoisen suuret järvet.
On sanottu että Merlin on syntynyt täällä, varmaa tietoa ei ole ja Merlin itse kuulemma sanoo ettei pysty enää sitä muistamaan. Oli miten oli alueella on suuri merkitys Druideille ja Vanhalle uskonnolle, ja vaikka Carvetiit nykyään ovat vankkoja kristittyjä, alue on tärkeä "pyhiinvaelluskohde" vanhojen tapojen kannattajille ja kristityille paikka jota karttaa ja kavahtaa. Maaseutu on täällä harvakseltaan asutettua.
Syvät metsät, suot, jyrkät laaksot ja tietysti järvet itse ovat vallitsevia maastonpiirteitä. Druidit sanovat että jokainen järvi on jumalatar tai jumalattaren koti. Järviä on kaikkiaan 19, kolme tärkeintä ovat:
Ullswater (Susi järvi),
Jumalatar Yvaynen koti, hänen palatsinsa sijaitsee järven vesien alla, susihenkien suojelemana. Yvaynen on Donin tytär ja kuulemma jumalista kaunein, mutta myös surullisin, koska ei ole koskaan löytänyt todellista rakkautta.
Vuonna 488 Druidin opissa ollut Brynn suoritti koulutukseensa liittyviä initiaatio riittejä, opettajansa Clwyddin opastamana hän paastosi, nautti salaisia juomia ja vietti yksin alastomana päivän ja yön muinaisessa Parisiilaisessa hautakummussa. Nähtyään näyssä suurten järvien seudulle putoavan tähden, Brynn opettajansa ja toisen Druidi oppilaan Malvernin kanssa vaelsi näille seuduille. kauan etsittyään hän lopulta löysi näkyjensä paikan. He löysivät kiveä ja metallia niemestä jossa metsää oli kaatunut ja maassa oli kuoppa. Paikalliset kutsuivat niemeä muotonsa takia nimellä "meinir llaw" "neidon käsi"
Coniston (Kuningattaren järvi)
Pitkä ja kapea järvi, vesistö on Irlannista lähtöisin olevan jumalatar Madb hallitsema. Hän oli aikoinaan Kuningatar jumalatar, joka surmattiin ja joutui täten lähtemään muualle. Hän valitsi tämän järven ja suojautuakseen vihollisiltaan hän ympäröi vesistön vihamielisillä ja kostonhimoisilla hengillä.
ja
Windermere (Windleyn järvi)
Windlaye on myös Donin tytär, ja sisarensa Yvainen peilikuva. Tarinat kertovat että järveä ympäröivät metsät kaikuvat nuoren naisen naurusta ja että puiden välissä saattaa nähdä vilauksia sorjasta hahmosta, öisin oudot valot tanssivat metsissä saaden heikkotahtoiset seuraamaan itseään.
(kesken)
CategoryPaikat