Wiki source for Scarcraith


Show raw source

====SCARCRAITH====

Scarcraith on itä-länsisuuntainen laakso Brigantesin lounaisosassa. Siellä vaikuttaa kaksi kylää, Ylä-Scarcraith (Craith Uchaf) ja Ala-Scarcraith (Craith Isaf). Ylä-Scarcraithin päälliköllä on laakson päässä linnavuori. Vallitseva uskonto on vanha pakanausko.

Laakson pohjoispuolella on korkea ja teräväkärkinen kukkula nimeltään Vainokivi, josta käsin näkee hyvin kauas ja jonne voi sytyttää merkkitulen.

Eteläpuolella on pieni erillinen laakso, jossa sijaitsee vanhan uskonnon pyhä lampi.

Laakson ohi kulkee etelästä pohjoiseen vanha roomalainen tie; se ei kuitenkaan tule itse laaksoon. Kohdassa, jossa lähtee mutkitteleva sola laakson suuntaan on vanhan roomalaisen tienvarsikievarin rauniot


{{image url="images/Kuvitus/Scarcaith_tulostus.jpg"}}====1. Craith Uchaf.====

Pieni linnamäki ja sen ympärille rakentunut kyläyhteisö, jalosukuisen klaanin asuinsija. Tarkempi kuvaus alla omassa kohdassaan. Klaanin viljelykset ja laidunmaat levittäytyvät mäen ympärillä.
Craith isaf sijaitsee mäestä länteen reilun kahden kilometrin päässä, Yhteisöjen välillä on näköyhteys.


====2. Craith isaf.====

Pieni suojainen kyläyhteisö, paikallisen klaanin asuinsija. Tarkempi kuvaus alla omassa kohdassaan. Yhteisön viljelykset ja laidunmaat levittäytyvät kylän ympärillä, pohjoisessa kukkuloiden rinteillä on niin kutsutut "Yläniityt"
joilla laiduntaa lampaita ja muuta karjaa, paimenten vartioimina.

====3. Beartlaidh "Äkkinäisen" talo.====


{{image url="images/Kuvitus/roundhouse_tulostus.jpg"}}


Vainokiveksi kutsutun kukkulan alarinteillä, noin kilometri Craith Uchafista pohjoiseen kohoaa Beartlaidh "Äkkinäisen" talo. Perinteinen Kelttiläinen asumus (Roundhouse) on jykevä rakenteinen ja isokokoinen, talossa on sisällä parvi joka tekee siitä käytännössä kaksikerroksisen. Talon oven karmit on koristeltu taidokkain kaiverruksin. Pihapiiriin kuuluu maatalouteen kuuluvia ulkorakennuksia sekä runsas ja hyvin hoidettu omenatarha, omenat ovat harvinaista ja erittäin maistuvaa lajiketta. (Paikallisen nuorison piirissä on syntynyt epävirallinen "sankaruusriitti", jossa täytyy käydä "äkkinäisen" mailla omenavarkaissa). Pihapiiriä ympäröi vitsoista punottu puolitoistametriä korkea aita. Bertlaidhin viljelemät tilukset levittäytyvät talon ympärillä, välillä pellolla näkyy kiveen ajettu yksinäinen aura, satunnaisen ohikulkijan ihmeteltävänä.

- Beartlaidh "Äkkinäinen" jonkinverran mainetta kerännyt soturi, Craith Uchafin klaanipäällikön nuorempi veli.
- Lavina-an-Bors Bearthlaidhin Armoricasta lähtöisin oleva vaimo, puhuu hassulla korostuksella, varsinkin kiihtyessään.
- Vuonna 488 syntynyt lapsi (Derwen,tyttö)
- talonväkeä: + 3 aikuista 3 lasta ( "renki" (Kalen 465) "rengin" vaimo (Nia 467), Rengin tytär (Igerna 484), rengin tytär 2(Heulyn 488), Leskivaimo/piika (Mon 456) Lesken tytär (Lysanor 473)

%%
Maataloudelliset tiedot:
(Eekkerillä tarkoitetaan tässä yhteydessä maakaistaletta joka on 200jalkaa X 200jalkaa pinta-alaltaan.)
Maata: 60 eekkeriä (joista 30 kesannolla / Karjalla)

Karja: ("kesä koko")
Härät 3
Lehmiä: 6
Sikoja: 30
lampaita: 18
Hevosia: 2 (toinen nuori varsa)

Viljelykset:

Hedelmiä (omenatarhat) 3 eekkeriä
Vihannesmaa: 3 eekkeriä
Kauraa: 6 eekkeriä
Ohraa: 3 eekkeriä
Ruista: 6 eekkeriä
Heinää: 6 eekkeriä
Pellavaa: 3 eekkeriä

%%

====4. Wasmihangelin talo.====

Rinteellä Craith Isafin "yläniityille" kulkevan reitin varrella, kallionlohkareiden suojaamana on Wasmihangelin talo. Perinteinen Kelttiläinen asumus (Roundhouse) hieman rähjääntyneessä kunnossa. Pihapiiriin kuuluu puutarhan lisäksi useita ulkorakennuksia, riistalihan ja nahkojen käsittelyä ja varastointia varten. Kennelille on varattu myös tiloja. Pihapiiriä ympäröi vitsoista punottu puolitoistametriä korkea aita. Koirat kyllä havaitsevat lähestyvät vieraat ja ilmoittavat näiden saapumisesta. Talon takaa alkaa kukkuloiden rinteille levittäytyvä Pohjoinen metsä, joten matka riistamaille ei ole pitkä.

====5. Puinen pää.====

Vuonna 481 Wasmihangelin perhettä kohdanneiden onnettomuuksien jälkeen, Lähiseuduilla tuolloin vaikuttanut Druidi Glandwyr (Nykyään Brigantian kuningatar Elliw-Ap-Mellwrin neuvonantaja) kutsuttiin paikalle. Asiaan paneuduttuaan hän veisti puutukkiin kasvot. (Samantapaiset joilla Brigantian rajat on merkitty) taidokkaasti veistetyn puun edessä järjestettiin suojelurituaalit ja suoritettiin eläinuhri. Veistos on yhä samalla paikalla, viljelysten väliin jäävässä pienessä lehdossa ja se katsoo kohti lännestä tulevaa tietä.

====6. Erakon asumus.====

Rhan "monisurma" on vanha soturi, jonka mieltä jumalat ovat koskettaneet. Joitakin vuosia sitten ymmärettyään käytöksensä muuttuneen arvaamattomaksi ja muille vaaralliseksi hän lähti Craith Uchafista yksinäisyyteen. Erakko on rakentanut itselleen asumuksen louhikkoisessa rinteessä olevan luolaan, josta virtaa ulos puro. Luolan edessä on lyhyt aita, joka on tehty keihäistä. Hiljalleen ruostuvat rautakärjet osoittavat rivissä suorina kohti taivasta. Jonkin matkan päässä on laakea kivi, jolle Craith Uchafin väki jättää toisinaan ruokaa ja tarvekaluja.

====7. Pyhä lampi.====


{{image url="images/Kuvitus/lampi_tulostus.jpg"}}


Vanhan uskonnon pyhä paikka. Druidit sanovat että täältä on lyhyt matka henkimaailmaan. Lammelle johtaa laaksosta kapea, mutkitteleva ja jyrkkäseinäinen kanjoni, jonka pohjalla virtaa puro, kanjonissa kulkevan polun varteen on isketty kaiverruksin koristettuja sauvoja. kanjoni laajenee jyrkkäseinäiseksi kattilalaaksoksi jonka keskelle lampi on muodostunut, laakson reunat ovat soistuvia, varsinkin eteläisellä puolella. Lammen poikki on jo kauan sitten rakennettu kulkuväylä, upottamalla tukkeja lammen pohjaan, lammen keskellä on samalla tekniikalla toteutettu pieni keinotekoinen saari. Paikalliset ovat huoltaneet rakennelmaa silloin tällöin Druidin opastamana. Paikka on kaukana asumukista ja siksi siellä vallitsee usein hiljaisuus. Toisinaan laakson verhoava sumu saa asiat näyttämään siltä että silta johtaa jonnekin valkeaan hämyyn.

====8. Kahlaamo.====

Craith Isafin vierestä laskevan puron ylitetään kahlaamosta. Joskus tulva-aikaan tämä saattaa olla vaikeaa ja jopa vaarallista. Sillasta on tasaisin ajoin ollut puhetta, mutta vielä tähän vaativaan rakennusoperaatioon operaatioon ei ole ryhdytty.

====9. Roomalaiselle tielle.====

Scarcraithin laakso kapenee länsipäästään, kärryin ajattava tie kulkee muutaman kilometrin jyrkkäseinäisessä kapeassa laaksossa, sitten se kiertää laakson sulkevan kukkulan alarinteitä ja saavutaan Etelästä pohjoiseen kulkevalle Roomalaiselle tielle, teiden yhtymäkohdassa on vanhan Roomalaisen kestikievarin rauniot.

====10. Hautaylänkö.====

Craith Uchafista itäisille kukkuloille johtavan kärrytien varressa on vanhoja hautakumpuja ja kammioita. Nykyään suositaan polttohautausta ja alue on vähemmän käytetty. Hautakumpu tai kammio saatetaan yhä rakentaa jollekkin merkkihenkilölle. Lisäksi paikalla käydään kunnioittamassa klaanin esi-isä ja kysymässä näiden hengiltä apua.

====11. Graig Casau (Vainokivi, viholliskivi).====

Laakson pohjoispuolella oleva korkea ja terävähuippuinen kukkula. Täältä näkee hyvin kauas. Otollinen paikka myös merkkitulen sytyttämiseen.

{{image url="images/Kuvitus/Craith_Uchaf_tulostus.jpg"}}

====1. Linnamäki.====
Klaanipäällikkö Brandan ap Kerwynin hallintorakennus ja juhlasali (Great hall) ja perheensä ja lähipiirinsä (household / Teulu ) asumukset.
Kukkulaa kiertää kolme metriä korkea jyrkähkö maavalli, jonka päällä on vajaat kaksimetrinen paaluvarustus. Paaluvarustuksen sisäpuolella on kokomatkaltaan kovaksi poljetusta maasta tehty kulkutaso. Mikäli soturi seisoo tällä tasolla suojaa paaluvarustus häntä rinnankorkeudelta alaspäin.
Alas vievä polku on tarkoituksella kapea (kuitenkin ajettavissa vaunuilla) ja sen reitti on vedetty niin, että oletettu hyökkääjä joutuisi loppumatkasta altistumaan paaluvarustuksen päältä suoritetuihin vastatoimiin. Lisäksi mutkittelevan polun sanotaan eksyttävän ylös pyrkivät pahantahtoiset henget.

{{image url="images/Kuvitus/suurihalli_tulostus.jpg"}}


====2. "kylä".====

Kymmenkunta kelttiläis tyylistä pyöreää asuinrakennusta (Roundhouse) ulkorakennuksineen ja puutarhoineen.
Kaivo, seppä, hevostallit, pieni laidun, markkina-/juhlaaukio.
aluetta kiertää lähes koko matkalta kolmimetrinen kovaksi poljetusta maasta valmistettu valli, jonka huipulla on kaksimetrinen paaluvarustus. Varustus mukailee mäen omia muotoja ja siellä missä on luonnostaan jyrkkää tai vaikeakulkuista varustus on matalampi tai puuttuu kokonaan. Varsinaista porttia ei ole ja sisääntuloväylä on leveä.


====3. Lähiympäristö.====

Kukkulaa ympäröivät klaanin laidunmaat, pellot ja niityt. Alueella on jonkinverran eläinsuojia ja puolipysyviä asumuksia esimerkiksi paimenten tai metsästäjien käyttöön. Paikoin niityt on erotettu pelloista kiviaidoin. Kärrytie johtaa Craith Isafiin sekä muualle laaksoon, ja edelleen aina vanhalle Roomalaiselle tielle saakka. Tien kunnosta pyritään huolehtimaan talkoovoimin.

%%
Maataloudelliset tiedot:
Maata: käytössä 314 eekkeriä (joista 157 kesannolla / Karjalla)
Lisäksi "Yläniityt" karjalle, yhteiskäytössä Craith Isafin kanssa.
(Eekkerillä tarkoitetaan tässä yhteydessä maakaistaletta joka on 200jalkaa X 200jalkaa pinta-alaltaan.)

Karja: ("kesälauman" koko)
Härät 16
Lehmiä: 24
Sikoja: 160
lampaita: 141
Hevosia: 8

Viljelykset:

Vihannesmaa: 16 eekkeriä
Yrttejä: 1 eekkeri
Vehnää: 31 eekkeriä
Kauraa: 16 eekkeriä
Ohraa: 31 eekkeriä
Ruista: 16 eekkeriä
Heinää: 31 eekkeriä
Pellavaa: 16 eekkeriä

Sotilaallinen voima:
Sotureita: 4 (+1 opissa)
Brandan (päällikkö) (Ketjupanssari)
Cadwyr (Sotamestari) (Ketjupanssari)
Bearthlaidh
Blane
opissa Hywel
Nostoväkeä: 11
%%


{{image url="images/Kuvitus/Craith_isaf_tulostus.jpg"}}

====1. Klaanipäällikön talo.====

Killian-ap_murdoch (450) nykyinen Craith-Isafin pää asuttaa tätä taloa perheineen.
Vaimo Cyst (453),
Poika Rinc (470), Rincin vaimo Willa (470), Poika Snell (472),
Nuorin poika Hywel (476) on oppimassa soturiksi Craith Usafissa.
Talossa asuu myös vanha päällikkö Murdoch (432) hän on vetäytynyt johdosta jo jonkinaikaa sitten, tosin Murdochia pidetään varsinaisena velhona mitä tulee maatalous- ja viljelys- asioihin ja hänen mielipidettään ja neuvojaan kysytään usein ja kuunnellaan.


====2. Vartiotorni.====

Roomalaistyylinen vartiotorni. Tällä hetkellä 30% todennäköisyydellä miehitetty (todennäköisesti nuori tyttö tai poika)

====3. Vallitus.====

Puolitoista metriä syvä oja, kaksimetriä korkea jyrkkä kovaksi tampattu maavalli jonka päällä on puolitoistametrinen vitsaista punottu aita.

%%
Maataloudelliset tiedot:
Maata: käytössä 393 eekkeriä (joista 196 kesannolla / Karjalla)
Lisäksi "Yläniityt" karjalle, yhteiskäytössä Craith Uchafin kanssa.
(Eekkerillä tarkoitetaan tässä yhteydessä maakaistaletta joka on 200jalkaa X 200jalkaa pinta-alaltaan.)

Karja: ("kesälauman" koko)
Härät 20
Lehmiä: 39
Sikoja: 200
lampaita: 59

Viljelykset:

Vihannesmaa: 59 eekkeriä
Kauraa: 39 eekkeriä
Ohraa: 20 eekkeriä
Ruista: 39 eekkeriä
Heinää: 20 eekkeriä
Pellavaa: 20 eekkeriä

Sotilaallinen voima:

Sotureita 1
Farrel

Nostoväkeä: 19

%%
----
CategoryPaikat
Valid XHTML :: Valid CSS: :: Powered by WikkaWiki