Wiki source for Celtia05a1


Show raw source

===5.1: Etelän syksy ===

[[Celtia04a2| <-- 4.2 Etelän kesä ja käräjät]] - [[Celtia05a2| 5.2: Caer Wyndiin -->]]

**491 Syksy**
**Bearthlaid, Eirial, Wasmichangel**

viikot käräjien jälkeen: (play By mail)
Bearthlaidin voitto kaksintaistelussa ja naapurin kanssa asioiden selväksi saaminen on kohentanut Scarcraithin väen moraalia. Silti sato on ollut huono ja kaikkialla näkyy tietynlainen jännittyminen ja varautuminen tulevaan talveen: Taloja reunustavat alati kasvavat polttopuu pinot, kattoja korjataan, varastorakennuksia varmistellaan ja tuholaiseläimiä koetetaan torjua. Sää jatkuu samanlaisena, koleaa, tasaisen harmaata pilviverhoa ja sateita. Kuin armopalana tai jumalten almuna keskisyksyyn osuu muutama aurinkoinen ja miltei lämminkin päivä, jotka saavat hetkeksi hymyn ihmisten huulille.
Pari viikkoa käräjien jälkeen saapuu Gengerlien luota pieni saattue jolla tuodaan Washmihangelille korvauksina luvatut lehmät. Vuosien vihanpito ei tietenkään unohdu hetkessä ja jännitteitä sekä kitkeryyttä on ilmoilla, mutta silti Gengreleillä tuntuu olevan myös huumoria mukana, muun saattueen hyväntahtoisesti nälviessä mukanaan olevaa Soturia Escos "Tähtisilmää"
Wasmihangel ei tiedä karjanhoidosta itse juuri mitään, joten hän päätyy tekemään eläimistä jonkilaisen "vuokrasopimuksen" Craith Isafin päällikön Killian-ap-Murochin kanssa:
Wasmihangel saa osuuden maidosta ja sitten kun vasikoita syntyy, niin niiden kohdalla katsotaan sitten erikseen (jos teurastetaan syksyllä, niin saat osan lihoista yms.) Lehmät talvehtivat Craith Isafissa (joten Washmicangelin ei tarvitse hätä hätää rakentaa näille erityistä eläinsuojaa) kesän tullessa järjestävät ne yläniityille paimennettavaksi.


Yksi kylään keväällä otetuista churleista tuppaa olemaan humalassa pahapäinen, joutunut loppukesän aikana pariin tappeluun, mutta ei mitään vakavampaa ainakaan toistaiseksi.
Bearthlaidin Rataesta saama orja, on tunnollisen oloinen ja kohtuullinen työläinen, hyvä varsinkin eläintenhoidossa. kommunikaatio sulavoituu ja Bearthlaidh oppii joitakin sanoja ja yksinkertaisia fraaseja Saksien kielestä.
Bearthlaith tekee tilallaan maanviljely ohjeistamista, lähinnä "johtaa" muiden tekemisiä. Hän päättelee, että koska sato on huono on lienee syytä kaataa yhden aidatun pellon verran puita ja revittyttää siitä kannot. Että olisi valmiin pellon tynkää ensivuonna. Churlit pistetään töihin ja selviävät tästä urakasta hyvällä rutiinilla.
Lisäksi Bearthlaidin nähdään tekevän pitkiä kävelylenkkejä tiluksilla CraithIsafin vanhan Murochin kanssa, Murodoch on antanut Ala Craithin varsinaisen päällikkyyden jo vuosia sitten nuoremmalle, mutta kukaan ei kiistä etteikö hän silti olisi varinainen velho kun tullaan viljely, eläintaloudellisiin tai sääasioihin.
Bearthlaid nähdään syksyn mittaan myös tinkaamassa Yläcraithiin saapuneiden kauppiaiden kanssa, hän vaihtaa villaa ja muuta, juureksiin ja peruselintarvikkeisiin.
Tilallaan teurastetaan lampaita ehkä hieman tavallista enemmän.
Bearthlaidh käy metsällä ja ylläpitää partiointia lähiseudulla normaalisti.

Eirial valmistautuu talvehtimaan Scarcraithissa. Lionan, nuoren oppilaan kanssa on vaihteeksi menossa hyvä vaihe, ehkä käräjät ja niiden jännittävät vaiheet ovat saaneet nuoren tytön vastaanottavaisemmaksi perinnetietoudelle.
Hywel, AlaCraithin päällikön nuori poika joka on yläCraithissa soturiopissa on onnistunut jostakin hankkimaan toisenkin miekan, hän kantaa miekkojaan kuin Bearthlaidh ja on itseasiassa omaksunut joitakin muitakin tämän maneereja. Muut soturit ja osa nostoväestä naureskelee tälle.
Cadwyr (YläCraithin Sotamestari) saa raivokohtauksen kun Hywel tulee yhteisiin harjoituksiin näin varustautuneena. Poika sai kunnon korvatillikan ja suureen ääneen tehtiin selväksi että tänne ei tarvitse tulla pelleilemään. Pojan harjoittelu sillä kertaa jatkuu perinteisemmin välinein.
Jonkin aikaa myöhemmin kun Eirial oli palaamassa Yläcraithin linnamäelle myöhäisenä ajankohtana. hän huomasi pojan yksin hakkaamassa harjoituspaalua kahdella miekalla.
Eirial kertoo näkemästään Bearthlaidille ja nälvii soturia uuden muotivillityksen synnyttämisestä.

Wasmihangel pohtii koiraan kohdanneita tappioita (Yksi menehtyi hyökkäyksessä ja toinen myytiin päällikkö Brandanille, toipilasajasta seuranneiden kustannusten kattamiseksi.) Washmichangel päättää astuttaa narttunsa Monan, koiria tietysti löytyisi paljon lähiseudultakin, mutta... mutta Washmicahngel on kuullut tarinoita Caer Wyndissä Derekin saleissa olevista, miltei legendaarisista metsästyskoirista.. Aikaisemmin astuttamisen kysyminen ei olisi tullut kyseeseenkään, mutta tällä hetkellä kun Washmicahngel tunnetaan Brigantian parhaana metsämiehenä saattaa tilanne olla toinen. Caer Wynd ei ole tietysti ole ihan vieressä mutta, reitti on selvä eikä matka ei ole mahdoton...

[[Celtia04a2| 4.2 <-- Etelän kesä ja käräjät]] - [[Celtia05a2| 5.2: Caer Wyndiin -->]]

----
CategoryPelit

Valid XHTML :: Valid CSS: :: Powered by WikkaWiki