Revision [142]

This is an old revision of Brigantes made by Heikki on 2016-01-10 15:28:57.

 

BRIGANTES





 (image: http://celtia.karmavector.org/images/Kuvitus/Brigantesin_Kartta_tulostus.jpg)


Vanhojen tarujen mukaan:
Sankarien aikana sotaisa jumalatar Brigantia tarvitsi sotajoukkoa taistelussaan sisariaan vastaan. Meren vedestä ja savesta hän muovasi itselleen sotureita ja näin syntyi Brigantian heimo.
Jumalten maailmassa Brigantia jatkaa sotaansa ja kaikki vanhaan tapaan uskovat Brigantialaiset tietävät että kuoleman jälkeen he tulevat kulkemaan tuonpuoleiseen Brigantian lähettämillä vaunuilla liittyäkseen hänen rinnalleen kilpimuuriin.

Kristinuskon yleistymisen myötä on noussut esille myös toinen versio syntymätarusta:
Pyhä Brighid oli Irlantilaislähtöinen pyhimys. Paha Druidi sieppasi Birghidin ja kohteli tätä kaltoin. Druidi lähti kuljettamaan Brighidiä Britaniaan orjaksi. Merimatkalla neitsyt Maria ilmestyi Brighidille ja kertoi että pelastuakseen hänen oli rukoiltava yhtä oikeaa jumalaa, Brighid teki näin ja katso suuri aalto nousu merestä ja pyyhkäisi pahan druidin laidan ylitse mereen.
Britannian rannoilta Brighinid pelasti heimopäällikkö jolla oli 19 tytärtä, Neitsyt Marian pyhittämä Brighnid suuteli päällikön vaimoa ja niin tämä meni ja synnytti 19 poikaa. Päällikön 19 tyttärestä tuli Brighantian palvelusneitoja ja näin syntyi heimo joka tunnetaan Brigantiana.


Roomalaisten saapuessa (50jkr->) valtakuntaa hallitsi kuningatar Carimandua joka päätti että Imperiumin vastustaminen olisi turhaa ja haki liittoa näiden kanssa. Osoitti tämän konkreettisesti luovuttamalla luotaan turvaa hakeneen kapinajohtaja Caracatuksen kahleissa Roomalaisille.

Nykyinen hallitsija on kuningatar Elliw-ap-Mellwer, joka on hallinnut vuodesta 480.
Kuningatar on syntynyt 450 ja hänen sukulinjansa yltää aina Goewyniin saakka, joka oli yksi alkuperäisistä yhdeksästätoista palvelusneidosta.
Kuningatar on harras kristitty.

Briagntia on Kelttivaltakunnaksi kulttuuriltaan yllättävän suvaitseva ja hyväksyvä. Rikas, dominoiva ja kunnianhimoinen toki, mutta harvoin absoluuttista kontrollia hakeva.

Kartalla näkyvä Carvetii on oikeastaan oma valtakuntansa, mutta käytännössä niin riippuvaisessa liittolaisuus suhteessa Brigantiaan, että olen merkinnyt sen Brigantian yhteyteen.
Carvetii on lähes kokonaisuudessaan kääntynyt kristinuskoon.
Täällä vuonna 480 lähellä suurta muuria nuori Bearthlaid ,tuolloin ei vielä äkkinäisenä tunnettu, osallistui ensimmäiseen taisteluunsa ja kantaa sen seurauksena yhä arpea vasemmassa kädessään.
Kun kuningatar Elliw lähetti sotajoukon liitolaistensa tueksi, suuria Piktiheimojen ryöstöretkiä vastustamaan.


Huomattavat asutuskeskukset:

1. Caer Ysc
Pohjoisessa lähellä suurta muuria on Kuningatar Elliwin hallinnollinen keskus, suuren linnamäen yhteyteen muodostunut yhteisö. Paikka on vaikuttava, lähes viisi mailia monikertaisia vallihautoja ja maavallituksia sulkee sisäänsä muutamia matalia kukkuloita. vallituksien päällä kulkee tukeva paaluvarustus jota on vahvistettu kalkkikivi lohkareilla.
Caer Yscissä on joitakin kappeleita, risti ei ole silmiinpistävästi esillä yhteisössä, mutta kuningatar Elliwin vakaamuksen laadusta ei ole epäilystä. Pyhän Brihidin tytärten talo sijaitsee kuningattaren suurhallin välittömässä läheisyydessä.
Caer Yscin ympärillä leviävät viljavat pellot ja metsät lukuisine riistapolkuineen.

2. Eboracum
Runsaat sata kilometriä Caer Yscistä etelään sijaitsee Eboracum, Rooman vallan aikainen kaupunki, yksi harvoja joka on säilyttänyt arvokkuutensa. Roomalaisten rakentamat asemakaava, kadut ja talot ovat pääosin säilyneet ehjinä. kaupunkia asuttaa Brigantialisten lisäksi väkeä joka on lähtöisin muista keski-Britannian heimoista.

3. Rigodunum tai Caer Rig
Noin sata kilometriä Eboracumista lounaaseen sijaitsee Rigodunumin tai Caer Rigin nimellä tunnettu linnamäki, se on paljon Caer Ysciä pienempi ja on ollut useita kertoja hylättynä ja sitten taas uudelleen asutettuna, riippuen senhetkisen päällikön päähänpistosta.
Tällä hetkellä Caer Rig on jälleen asutettuna, sen nykyinen päällikkö on Gloedd, kuningatar Elliwin vanhin poika ja todennäköisesti koko Brigantian seuraava hallitsija. Gloedd on pakana.

4. Caer Wynd
Päällikkö Derec-ap-Cai kuningatar Elliwin nuorempi serkku. Hän hallitsee Caer Wyndiä ja sieltä käsin hallinnoi myös Elmetinä tunnettua aluetta.
Tänne Merlin toi pienen Arthurin turvaan kuningas Markin vihalta, ja jätti hänet silloin päälliköineen Cain huomaan. Arthur varttui yhdessä hieman vanhemman Dereckin kanssa. Kasvatti veljillä on läheiset välit nykyäänkin.
Derec on Brigantialaiseen tapaan pragmaattinen ja varovainen, ei tee hätiköityjä päätöksiä ja kuuntelee neuvoja. Elemetin alueella ihan pidettykin päällikkö.

5. Caer Luel
Lähellä suurta muuria sijaitseva Caer Luel on ainoa suurempi asutuskeskus Carvetiin valtakunnan alueella ja samalla sen hallinnollinen keskus. Rooman vallan aikana paikka tunnettiin nimellä Luguvalion, se oli tärkeä keskus ja linnake, joka kuitenkin hylättiin jo ennen suurinta Rooman exodusta saarelta. Caer Luel on yhä kohtuullisen kokoinen yhteisö, joka sijaitsee murenevan Roomalaiskaupungin keskellä, kivinen ulkomuuri on surullisessa kunnossa ja vanhoista rakennuksista on ryöstelty runsaasti kiveä uusiin rakennushankkeisiin.
Enraig (Carvetiin suurpäällikkö) ja vaimonsa Muire asuttavat valtavaa roundhouse tyyppistä kelttiasumusta. Vaikka Enraig kuulemma nykyään viettää suuren osan ajastaan kukkuloilla sotajoukkonsa kanssa.

(kesken)




CategoryPaikat
There are no comments on this page.
Valid XHTML :: Valid CSS: :: Powered by WikkaWiki